Karin

Karin

Karin má vystudovanou francouzskou a anglickou filologii. Miluje umění a kulturní akce, ráda chodí do divadla, na balet a koncerty. A moc ji baví interiérový design. O tom se můžete přesvědčit na jejím Instagram profilu @minaslovelyhome. Žije s rodinou v Ostravě-Porubě, kde si pořídili byt v historické zástavbě, který téměř komplet svépomocí zrekonstruovali. Jedná se o cihlový dům z 50. let postavený ve stylu Sorela. Stylově se Karin v interiéru nejvíce inspiruje Skandinávií.

Jak byste popsala Váš domov ? Co pro Vás znamená?
Útočiště, klid, místo, kde dobíjím baterky. S dobou covidovou však také místo, kde se pracuje. Potřeby ohledně domova poslední léta hlavně měníme podle nejmenšího člena, naší dcery Míny. Domov se mění tak, jako se měníme i my a naše potřeby. Pojící linka ovšem zůstává snaha, aby nám tady bylo dobře a byli jsme tady rádi.

Kde čerpáte inspiraci pro Vaše bydlení ?
Nejčastěji v knihách o interiérech a jejich majitelích, na Pinterestu a často i na Instagramu. Od mala mne inspirují také třeba filmy a seriály (často ty dobové a výpravné, ale ne nutně, moji mysl zaujme klidně i domov vyslýchaného v anglické detektivce), vlastně se málokdy dokážu nenechat unést myšlenkami právě tímto směrem při sledování čehokoliv ;)


Máte nějaký vysněný kousek do bytu ? A co jste si naposledy pořídila ?
Nejvíce vysněný kousek by bylo chlupaté křeslo Little Petra značky &Tradition. A jednou taky mít prostor na umění na zdech. Naposledy jsem si pořídila vysoký zlatý mosazný svícen a kameninovou lucerničku imitující obraz Jana Vermeera, Ulička v Delftu. Každý rok se snažím pořídit si nějaký vysněný doplněk takto kolem Vánoc.

Máte nějakou radu, jak si doma zútulnit např. prázdné zákoutí ?
Asi zlaté pravidlo je zkusit přinést nějaký přírodní prvek. Třeba mne napadá použít dřevěnou lavici nebo stoličku a ozdobit ji za pomocí zeleně nebo květin, ideálně podle toho, co je zrovna v sezóně. Opravdu klidně jen to, co se dá najít třeba v lese. Svíčky jsou pro mne asi ten nejvíce důležitý element pro tvoření útulna. Takže zapálit svíčku a užít si ten pohled ;)

Je interiérový design něco, čemu byste se chtěla do budoucna více věnovat ?
Mám z této profese velký respekt. Jde o spojení kreativního myšlení s technickými znalostmi. Zároveň je třeba i studium dost časově náročná záležitost a v tento moment by pro mne bylo náročné skloubit takovou novou profesi k mé stávající. Ale jednou snad ! Nechávám tomu dveře otevřené.

Jste milovnice květin, které jsou Vaše nejoblíbenější a proč ?
Nejraději mám ty, které vypěstuji sama. Je to můj celoživotní sen, mít svoji zahradu, kde bych se pěstování mohla naplno věnovat. Moje oblíbené jsou krásenky, mají v sobě křehkost a něžnost, ale jsou z mé zkušenosti houževnaté a vyrostou i za těžkých podmínek.

Jak nejraději trávíte volný čas ?
Nejraději na procházce v přírodě, s dcerou na hřišti nebo listováním knih o designu a umění. S partnerem rádi pravidelně chodíme za kulturou, na balet a koncerty. Nebo prostě jen tak jsme, spolu.

Máte nějaký tip kam na prázdninový výlet ve Vašem regionu ?
Celoročně je krásné vyrazit na hory, do Beskyd. Na jaře a v létě doporučuji navštívit ostravské hudební festivaly, na ty chodíme pravidelně. Já osobně miluji chodit do Komenského sadů v centru města. V centru pak najdete moc hezké kavárny a restaurace. Ostrava má ve svém centru spíše nádech menšího města a to mi vyhovuje.

Který produkt od Bohemian Lab jste si oblíbila a proč? 
Mám slabost pro bytové vůně, ale takové, které prvoplánově tak nevypadají, proto mne velmi zaujaly vonící krystaly a pralinky. Jsou to vlastně trochu bytové doplňky, zároveň ale velmi praktické.

Jak se připravujete na vánoční svátky ?
Letos jsme si před svátky ukousli větší krajíc se změnami u nás doma - prohodili jsme pokojíček a ložnici. Jak to u nás bývá zvykem, snažím se ladit vše do detailů, takže došlo i na opravu parket, malování, vlastní výrobu skříně na míru atd. Vše děláme sami za plného chodu doma i v práci. Samozřejmě byly nějaké prodlevy, když jsme například řešili nemoc nebo jsme čekali na materiál a tak vlastně zdobíme o skoro dva týdny později, než je u nás obvyklé. O to více si teď rádi užijeme klid a pohodu.

Máte nějaký tip jak se nezbláznit z předvánočního šílenství ?
Netrápím se tlakem na dokonalost, snahou o to mít hodně dárků a k tomu ještě originálně zabalených, napečeno 15 druhů cukroví atd. Tady ty tlaky z okolí známe asi všechny, záměrně zmiňuji ženy, protože bohužel my jsme společností vnímány jako ty nesoucí břímě zařízení úspěšných Vánoc :). Pro mne osobně je důležité mít klid a věnovat se rodině, a co není opravdu důležité, vypouštím. Nikdo mi nedá na měsíc v práci placené volno, jen abych vše dokonale stihla. Rozmrzelou maminku doma přeci nikdo nechce a plusové body vám stejně nikdo nepřidá, když se nervově sesypete.

Jaké máte vánoční tradice ?
Přímo na Vánoce jíme zelnou polévku a oplatek s medem a česnekem, abychom byli celý rok zdraví. Já miluju pohádky, takže na ty bych mohla koukat pořád a kolem Vánoc je ta atmosféra mnohem kouzelnější, takže se snažíme vidět jich co nejvíce. S dcerou se těšíme na společné pečení. Začínáme s perníčky a nakonec pár dní před svátky pečeme vanilkové rohlíčky, ty by nám jinak snědl tatínek ještě před Štědrým dnem ;).

 

 

 

 

Zpět na blog

Napište komentář