Kamila

Kamila

Kamila Vodochodská je módní návrhářka, stylistka a módní koučka v jednom. Věnuje se především tématu udržitelnosti a osvětě v tomto směru, což je mi taky velice blízké, takže jsem oslovila právě ji pro další díl o inspirativních ženách. 

1. Kami, jak jste se dostala k práci návrhářky/stylistky ?
Paní móda si mě našla tak trochu sama. Již na gymnáziu jsem věděla, že mě baví jak tvůrčí psaní a literatura, tak vše kreativní spojené s historií. Při přemítání, zda se dát na dráhu psané tvorby, zahradní architektury, restaurování tapisérií a nábytku či divadelní scénografie a kostýmního výtvarnictví rozhodlo to, že jsem intuitivně již od mládí vnímala jak se lidé okolo oblékají, proč se stylizují do svých různých já a snažila se navnímávat rozdílné vnitřní chování a přístup lidí sami k sobě a zároveň reakce okolí. A že jsem i já za středoškolská léta vystřídala mnoho různých oděvních podob sama sebe. Některé částečně korespondující, jiné zcela mimo mísu (mou tehdejší osobnost). 
Návrhářství a technická znalost textilní tvorby a zbožíznalství pak byla jasná volba. Styling vznikal jako doplnění služeb pro mé první zákaznice a tehdy (před téměř 20 lety se tomu ani takto ještě neříkalo) to byly první krůčky k poznávání všeho, co styl korespondující s naší duší i fyzickým tělem obnáší.
A až pracovní pobyt v USA se mnou zcela otřásl v rámci nadspotřeby, nesmyslné a nekvalitní výroby a lidského (nejen) módního konzumu. To byl okamžik, kdy jsem věděla, že ač bych osvětu v této oblasti měla brát jako něco, co mohu společnosti a světu, ač v mikroměřítku dát a dávat i ve volném čase a dobrovolně, bez finančního ohodnocení, že je to moje srdeční, velmi hluboká záležitost.

2. Co Vás na této práci baví nejvíce ? 
Pomoc, průvodcovství žen i mužů na cestě k sobě i k pochopení kontextu módy a módního průmyslu, edukace směřující k možnosti ovlivnit nejen náš vlastní osobní svět (duši), ten nám blízký (skrze inspiraci) a ten široký (pozitivními změnami a dopady na ekologii).
Radost v očích těch, kterým pomohu najít padnoucí kalhoty, ukáži jiné možnosti práce s těmi poklady, co již ve skříni mají nebo společně rozbijeme bloky při vnímání linií vlastního těla...ta radost je nepopsatelná, naplňuje mě energií, vděčností a novou vlnou kreativity. 

3. Máte ráda interiérový design ? A jaký styl ? 
Jsem domácí neverending přesouvač drobných i větších kusů nábytku. S nově přicházející energií sezón, měnícího se slunce, které do interiéru dopadá a také potřeb našich dvou skřítků tvořím domov tak, aby bylo přítulno a každý pokoj žil svým vlastním přirozeným životem.
Interiérová inspirace mě nepřestane bavit nikdy. Přesouvám se v ní za barevnými malovanými dlaždicemi Porta, čistými strohými liniemi funkcionalismu Miese van de Roheho, organickými liniemi v bílé Calatravy a neskutečný životní příběh ženy a tvůrkyně par excellence Zahy Hadid.
Architektura, interiéry, zahrady, tapisérie, nábytek, látky, koberce, porcelán ... to je moje. A kdo ví, jestli se na tento svět ještě vrátím, třeba si švihnu některé z dalších vysněných povolání.

4. Kde čerpáte inspiraci ? 
Prakticky všude. Z minulosti - dětství u babičky a dědečka, z nějž mi utkvívá neskutečné množství vzpomínkových obrazů týkající se knih, olejomaleb, čínského porcelánu, gramofonových desek, zahrádky, zvířat, dílny a vůně oleje a pájky... Vysokoškolské zkušenosti z USA a život v Paříži, muzejní život několika světových metropolí a kulturní mix z cest, kdy nám nevadilo, že jsme měli hluboko do kapsy a stejně jsme si vždycky odváželi neskonalé bohatství. 

5. Jak vypadá Váš typický den ? 
Typický den posledních 7 let je plný řady změn, kterými se snažím nechat vyhodit ze sedla jen minimálně. Logistika a plánování v hlavě, bloku i poznámkách v telefonu. 
Vstávám většinou okolo šesté a uléhám dle potřeb a sil. Někdy s dětmi a jindy jsem noční pták co pracuje a přemítá v kuchyni u bzučení lednice. 
Každý den je unikátní. Neladím sebe jen na sebe, ale sebe a klienta, když řešíme módní terapie, sebe a dětské emoce, bolesti, trápení, bacily nebo nepochopení odžité situace.

6. Co Vám zvedne náladu když je "den blbec" ? 
Mám playlist oblíbených songů, co mi vlijí energii do žil, volume doprava a ono hudební vakuum mi neskutečně pomáhá. Vana a ponořit se do ní celá a poslouchat jen tlukot srdce a tep. Hry s dětmi i procházka na hřiště s chai latté jsou relaxační.

7. Nejoblíbenější část Prahy ? 
Osm let jsem denně dojížděla na gymnázium na Pohořelec a musím přiznat, že kus mě je tam. Nový svět je tedy jasná volba. Mým druhým domovem je pak Staré město, kde již téměř 9 let žijeme. 

8. Vaše guilty-pleasure ? 
Jsem sladkomil, takže kremrole, nugát a buchty s povidly. A na druhé straně topinky, bramborák, škvarky a domácí špek s okurkou a studeným pivem, to jednou za čas opravdu mohu a jsem v sedmém nebi. 
Second-handy a lov na Vinted a online bazarech, nejen pro sebe, ale i pro mé zákaznice.

9. Máte nějaké předsevzetí do roku 2023 nebo motto, kterým se řídíte ? 
Předsevzetí si do dalších let nedávám, snažím se průběžně odtemňovat to, co mě tíží a trápí a projasňovat cestu, kde už vím, že jsem na ní správně. A protože se mnohdy vracím zpět a u některých témat zajisté ještě vrátím, je jedno co je vlastně za rok (smích). 
Ale pro letošek bych ráda byla tou, co nasadí více ženám v mém okolí spadlou nebo popadlou korunu, kterou si jako královny každá z nich zaslouží nosit hrdě na hlavě. Stejně tak našim dcerám ty malé korunky... 

10. A top produkty z nabídky Bohemian Lab ? 
Vonné krystaly musí milovat snad každý (smích). Fíkové závěsné vosky a svíčky jsou bezpečí a láska domova.

 

 

Back to blog

Leave a comment